‹ Terug naar alle regionale pacten

Kleine lettertjes en van grote waarde

Wil je een ICT omgeving inrichten waar andere hun gegevens delen of achterlaten? Dan kan het verstandig zijn om tijdig een goede jurist te betrekken. Want wat mag je bijvoorbeeld doen met gegevens van studenten die zich inschrijven? Van wie is de informatie waarmee docenten jouw omgeving verrijken?

Kleine lettertjes en van grote waarde

Koploper deKennistoetsenbank deelt met het Zorgpact de ervaringen van dit juridisch proces. Want, regel je het niet goed dan riskeer je boetes en erger nog je schendt het vertrouwen én je naam die je zorgvuldig hebt opgebouwd. Hieronder drie zaken om rekening mee te houden!

1. Juridisch proces kost tijd en geld

Juridisch alles goed organiseren is een pittig proces. Zo moeten veel documenten worden opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan;
- Algemene voorwaarden,
- Gebruikersovereenkomsten,
- Kopers overeenkomst,
- Bewerkersovereenkomsten
- Auteursrecht
- Beeldbankafspraken
- Disclaimers

Houd rekening met een tijdsinvestering van een half jaar en een financiële investering. De financiële investering is afhankelijk van de vraag, de jurist en de instelling en daarom is het lastig om hier een bedrag te noemen.

2. Weet wat je voor wie doet en wat je doel is 

Goed begrijpen hoe je eigen processen verlopen zorgt dat je kritisch mee kunt denken met de jurist. Stap niet zomaar in gebruikers voorwaarden van bijvoorbeeld leveranciers. Blijf kritisch en bekijk goed of deze voorwaarden jouw ondersteunen in hetgeen je wilt bereiken. Daarbij is het ook belangrijk te weten wat je doel is. De juridische implicaties zijn verschillend wanneer je examens afneemt of wanneer je kennis deelt. Want dit heeft invloed hoe je zaken juridisch organiseert.

3. Neem een onafhankelijke en goede jurist 

Zorg voor een onafhankelijk jurist. Een onafhankelijke jurist kijkt vanuit het samenwerkingsverband en niet vanuit het belang van een van de partners. Een goede jurist heeft verstand van de problematiek en kent de laatste ontwikkelingen in het specifieke juridische terrein.

Wanneer de jurist verstand heeft van de problematiek kan de jurist de juiste vragen stellen en achter zaken komen waar je van te voren niet aan hebt gedacht. En aangezien het juridische veld verandert onder invloed van ontwikkelingen is het belangrijk dat de jurist op de hoogte is van de laatste stand van zaken. De jurist kan je dan in de toekomst ook adviseren over noodzakelijke aanpassingen in de juridische structuur. Het is dus geen eenmalige investering!

Zorgpact biedt maatwerkondersteuning bij het verduurzamen van samenwerkingsinitiatieven. Lees meer over de lerende kopgroep.

Gerelateerd aan