‹ Terug naar alle regionale pacten

Mooi resultaat Zorgpact Zeeland: veel aanmeldingen nieuwe praktijkroute

Het is Zorgpact Zeeland gelukt om voor komend schooljaar meer mensen te interesseren voor een baan in de zorg. 50 studenten hebben zich aangemeld voor de nieuwe Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg, die in september van start is gegaan.

Mooi resultaat Zorgpact Zeeland: veel aanmeldingen nieuwe praktijkroute

Meer en beter opgeleide medewerkers 

In november 2016 ondertekenden onderwijs- en zorginstellingen in regio Zeeland het Zorgpact Zeeland. Eén van de doelen van dit Zorgpact was het zorgen voor meer en beter opgeleide medewerkers in de ouderenzorg. Samen hebben de partijen de nieuwe Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO) ontwikkeld, om zo meer mensen interesseren voor een baan in de ouderenzorg. Het resultaat is boven verwachting: de initiatiefnemers hoopten op twintig deelnemers, maar hebben maar liefst vijftig inschrijvingen ontvangen. Tien leerlingen maakten de overstap vanuit de reguliere bol-opleiding Verzorgende IG naar de ZPO. Door extra wervingsactiviteiten vanuit de deelnemende zorgorganisaties hebben zich nog eens 40 leerlingen ingeschreven.

Uit onderzoek blijkt dat er veel jongeren zijn die graag werken en leren in de praktijk

Aantrekkelijk en voordelig 

Waarom is deze praktijkroute ontwikkeld? ‘Uit onderzoek blijkt dat er veel jongeren zijn die graag werken en leren in de praktijk’, zegt Monica Roose, directeur ViaZorg en projectleider van Zorgpact Zeeland. Om zoveel mogelijk mensen aan te trekken, is de opleiding zo aantrekkelijk en voordelig mogelijk gemaakt. Per week lopen de studenten 16 uur stage, waarvoor ze een royale maandelijkse vergoeding ontvangen van 500 euro. Ook volgen ze 16 uur aan lessen, veelal op de zorglocatie. Roose: ‘De lessen worden op innovatieve wijze gegevens, met behulp van workshops, instructies, een-op-een begeleiding of lessen in virtuele klaslokalen.’ Verder hebben de leerlingen de flexibiliteit om hun eigen leerroute te volgen en hun eigen tempo bepalen. Tenslotte zijn de studenten, bij een afgeronde opleiding, verzekerd van een baan. 

Gerelateerd aan