‹ Terug naar alle regionale pacten

Volle bak bij werkbezoek LivingLab in Vathorst

In het kader van de ehealthweek, organiseerde Zorgpact een werkbezoek bij het LivingLab in Vathorst. Bezoekers kregen een rondleiding in het lab en demonstraties van de nieuwste zorgtechnologie. Ook spraken de aanwezigen met elkaar, docenten en studenten van ROC Midden Nederland over de bijdrage van een dergelijk lab bij het opleiden van mbo en hbo studenten en professionals.

Volle bak bij werkbezoek LivingLab in Vathorst

State of the art technologie

Het LivingLab, een initiatief van Zorgpact Midden Nederland, is een levensecht appartement, dat beschikt over alle mogelijke state of the art technologische ict-voorzieningen. Deze technologie maakt het zorgvragers mogelijk om langer volwaardig en zelfstandig thuis te wonen. Denk bijvoorbeeld aan 360-graden camera’s, bewegingssensoren, alarmering, bediening en communicatie-toepassingen.

Voor zorgverleners en toekomstige professionals 

Het LivingLab in Vathorst is een ontmoetingsplek en biedt inspiratie aan werknemers van zorginstellingen die iets met technologie willen doen, maar niet goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Werknemers van het lab laten zorgprofessionals de mogelijkheden en toepassingen van zorgtechnologie zien. Maar niet alleen zorgverleners, maar ook toekomstige professionals zijn welkom zijn in het LivingLab: studenten van ROC Midden Nederland krijgen er les. Door een basismodule zorgtechnologie te volgen, krijgen de studenten feeling met zorgtechnologie. Aansluitend kunnen de studenten een vervolgmodule kiezen waarin zorgtechnologie centraal staat: Sofies Leerreis. Ook deze module is ontwikkeld binnen Zorgpact Midden Nederland, tevens Koploper binnen het Zorgpact.  

Gesprekken met projectleiding, docenten en studenten

De opkomst van de bijeenkomst was hoger dan verwacht, en er waren deelnemers uit het hele land aanwezig. Met name het gesprek met verschillende docenten en studenten bleek een goede reden om deel te nemen aan het werkbezoek. Na de rondleiding in het LivingLab spraken bezoekers namelijk met projectleiding, docenten en studenten van ROC Midden Nederland. Aanwezigen gaven aan dat het inspirerend was om te zien wat voor functie een dergelijk lab kan vervullen in de regio. Er werd gesproken over hoe een module zorgtechnologie in het onderwijscurriculum op te nemen, het bekostigen van een dergelijk lab en de weerstand bij zorgprofessionals en cliënten voor het toepassen van zorgtechnologie.

Geduldig laten zien

Een aantal studenten verpleegkunde van ROC Midden Nederland volgt het excellentieprogramma zorgtechnologie. Zij gaven aan dat ze, bij het gebruiken van zorgtechnologie op stageplekken, soms op weerstand stuiten. Zorgverleners zijn namelijk bang dat het gebruik van technologie ingewikkeld of belemmerend is. De studenten lichtten toe dat je dan niet moet beginnen over dat het ‘heel coole technologie is’. Wat wél helpt, is geduldig laten zien hoe de technologie werkt en uitleggen waarom het een handig hulpmiddel is voor de zorgverlening. Daarmee wordt het laagdrempeliger voor de zorgverleners met de technologie te werken.

Ook een werkbezoek bijwonen? 

Ook een bijeenkomst of werkbezoek, georganiseerd door Zorgpact, bijwonen? Hou onze agenda in de gaten.

Gerelateerd aan