‹ Terug naar alle regionale pacten

Meer ruimte voor regionale opleidingen

De ministerraad stemde onlangs in met een experimentregeling van minister Bussemaker van OCW waardoor mbo-scholen met regionale werkgevers nieuwe opleidingen kunnen ontwikkelen. Zo kunnen scholen en werkgevers gerichter inspelen op opkomende beroepen en andere actuele en innovatieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Meer ruimte voor regionale opleidingen

Veel toekomstige beroepen in de zorg liggen op het grensvlak tussen verschillende sectoren. Zo heeft de zorgsector steeds meer met technologie te maken, zoals zorgrobots, zorg op afstand, gezondheidsapps en nieuwe apparatuur voor de zorgsector. In het experiment kan een onderwijsinstelling nu voor het eerst met werkgevers zelf een kwalificatie samenstellen en op basis hiervan het onderwijs vormgeven. Zo kunnen scholen en regionale werkgevers actuele ontwikkelingen sneller een plek geven in het onderwijs.

Herziening kwalificatiestructuur

Het initiatief is een aanvulling op de eerdere herziening van de kwalificatiestructuur in het mbo en de introductie van keuzedelen. Deze maatregelen maken het mogelijk dat mbo-ers met de meest actuele kennis en vaardigheden kunnen worden opgeleid voor de beroepen van de toekomst.

Aanvraag indienen

Scholen die mee willen doen aan het experiment, kunnen een aanvraag indienen in augustus 2016. Een jaar later, vanaf augustus 2017, kan de school de experimentele opleiding aanbieden. Binnenkort lanceert het ministerie van OCW de website met meer informatie.

Het Zorgpact is benieuwd naar de plannen hierover in de sector Zorg en Welzijn en we nodigen daarom iedereen die hier gebruik van wil maken uit ons een kort bericht te sturen via info@zorgpact.nl. Wat is jullie plan en hoe helpen deze experimenten jullie?